2013. szeptember 28., szombat

A köröm felépítése, részei

Mivel terveztem, hogy lesz pár körmös bejegyzés az oldalamon, ezért úgy gondoltam, az alapoknál kell kezdeni! Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk azzal, milyen részei is vannak a körmeinknek, mi mi célt szolgál, mire kell odafigyelni például egy manikűrnél! Nagyon sokan csak felületesen ismerik, érintik a dolgokat! Kis odafigyeléssel, és ismerettel elkerülhetünk sok apró és komolyabb hibákat, amelyeket lehet nem is gondolnánk hogy körmeinken okozunk!  Remélem hasznos lesz számotokra ez a bejegyzés, és segítek vele könnyebbé, átláthatóbbá tenni a jövőbeni körmös bejegyzéseket! :)






Ezt az anyagot a jegyzeteimből szedtem össze, amit még a körmös suliban tanultam! Próbálom nektek röviden, de mégis érthetően leírni az egyes részeket, hogy ne legyen túlságosan unalmas! :P
Az interneten is szétnéztem, találok e esetleg valami változást! Sok helyen már csak 7 részét tüntetik fel a körömnek, de mi 10-ről tanultunk, tehát annyit is fogok felsorolni! Mellékelek egy kis ábrát is, amin a főbb részek láthatóak!


A köröm részei: 






1. Körmöt körülvevő bőr /szerintem nem szorul bővebb magyarázatra/

2.Mátrix: ahol a körömsejtek képződnek, ha ez sérül, akkor maradandó károsodást okoz. Megkülönböztetünk alsó- és felső mátrixot /ezekből nő ki a körömlemez/

3. Körömlemez:
-anyaga: kemény szaru, rostos protein, amit keratinnak hívnak! védelmi funkciója van: az utolsó ujjpercet védi a fizikai-kémiai behatásoktól.
-tulajdonságai: fényes, kemény, rugalmas, lúgok és savak oldják, nincsenek benne idegek, emiatt formázhatóak.

4.Körömágy: a körömlemez alatti rózsaszín terület. apró erek hálózzák be /emiatt rózsaszín/. ez a rész már tartalmaz idegeket.

5.Körömsánc: a körmöt közvetlenül körülvevő U-alakú bőrrész. körömredő vagy körömpárkányként is szokták még nevezni.

6.Köröm barázda: természetes köröm és körömsánc között húzódó U-alakú mélyedés vagy árok.

7.Lunula /holdacska/: a körmön fehéren látszódik, az alsó mátrixot látjuk felvetítve. ezt a részt szerintem mindenki megtalálja a saját körmeire nézve. :)

8.Cuticula /"kutikula"/ : hátsó körömsánc, mely védi a mátrixot a kórokozók és vegyszerek bejutásától. soha nem szabad kivágni teljesen.

9.Hyponichium: a körömlemez alatti érzékeny részecske, amely a körömágyat védi. manikűrnél könnyen megsérthető és elég fájdalmas tud lenni. fokozottan ügyeljünk rá.

10.Körömház: a mátrix és a cuticula alkotja



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése