2013. szeptember 29., vasárnap

Kézápolás- Manikűr

A kezek és a körmök ápolását legalább annyira fontosnak tartom, mint egy jó sminket, szépen megcsinált frizurát. Sajnos egyre több olyan embert látok /főleg fiatalokat, iskolás lányokat/, hogy szépen belőtt frizura, smink és jó cuccok, a körmei pedig repedezettek, a két héttel ezelőtti lakkozás maradványai, mint egy térkép, díszelegnek rajta. Ne feledjük, hogy a kezeink sokkal jobban árulkodnak az ember koráról, mint az arcbőr. Ez a testrészünk is ugyan úgy szem előtt van, nem szabad megfeledkezni, elhanyagolni ennek ápolását sem! Mivel sokan nem tehetik meg, hogy manikűröshöz járjanak, esetleg eleve nem is szeretnek szakemberhez fordulni, így ezt a műveletet egy kis ismeret után saját magunknak is megcsinálhatjuk!  A következőkben a manikűrről és lépéseiről szeretnék írni. :)




Az előző bejegyzésben szó volt a köröm részeiről, így ennek ismeretében már könnyebb lesz hozzáfogni a kézápoláshoz is! :)
Alapjában véve 3 típusáról szoktunk hallani a manikűrnek:
-klasszikus /ahol van áztatás/
-expressz  /ahol nincs áztatás/
-japán manikűr /méhviasz bedolgozásával tesszük erősebbé a körmöket. későbbiekben róla is lesz külön bejegyzés/

Klasszikus manikűr lépései:

1. Fertőtlenítés: kezdő lépésnek mindenképp ezt javasolnám! Speciális készítményeket be tudunk szerezni akár köröm kellékesből vagy akár az internetről is, de a gyógyszertárban kapható Clarasept folyékony szappan is tökéletesen megteszi! /akár egy üres testpermetes flakonba, felhígítva vízzel bármikor bármire permetezhető könnyedén/


2.Tisztítás: ha lakk vagy körömerősítő van a körmünkön, akkor ezt távolítsuk el egy körömlakklemosóval átitatott vattapamacs segítségével. Mindenképp Acetonmentes körömlakklemosót használjunk, mert az aceton kiszárítja a bőrt, a körmöket!
A tisztításnál legyünk alaposak, a köröm tövétől a végéig tisztítsuk meg a felületet.

3.Formázás: A köröm rövidítését végezhetjük ollóval, csipesszel és reszelővel is. Fémeszközök használatakor ügyeljünk arra, hogy ne sértsük meg az érzékeny részeket!
Sokak szerint /szerintem is/ a legideálisabb a reszelő használata! Ehhez a művelethez mindenképp finom reszelőt használjunk!. A körömvéget az egyik oldaltól a középvonalig , majd a másik oldalt is ugyanígy reszeljük. Csak egy irányba, egyenletes mozdulatokkal reszeljünk, mert ez előre-hátra húzogatástól rétegeire hasadhat a köröm! Ha még nedvesek a körmeink, ne fogjunk hozzá a reszeléshez, mert szintén megsérülhet! Várjuk meg a teljes száradást!
Legkedveltebb körömformák:

Ovális





Mandula





Kocka





4.Áztatás: Kéz meleg, habos vízben történik! Várjunk pár percet, amíg picit felpuhul a kezünk! Ez egyénenként változik /a bőr vastagsága, típusa miatt/. Erre a célra lehet kapni kis tálkákat is /pár száz forint/. Puha sörtéjű kefe segítségével dörzsöljük át a felületet, és a köröm alatt maradt esetleges szennyeződéseket is távolítsuk el! Ezután papírtörlő vagy törölköző segítségével töröljük szárazra az egész kezünket!



5.Bőrfeltolás, Bőreltávolítás: Bőrfeltoló kaparóval vagy narancsfa pálcával óvatosan toljuk hátra a cuticulát. Az elhalt bőrt ollóval vagy bőroldó folyadékkal távolítsuk el.


Bőrfeltoló kaparó




Bőroldó folyadék




Narancsfa pálca





6.Polírozás: Már nagyon sokféle csodapolírozó kapható e célra. Ezzel szép fényes eredményt érhetünk el a saját körmünkön! Legtöbb termék számozással ellátva segít, hogy melyik oldala mikor jön egymásután.



7. Lakkozás: A fényesség /polírozás/ helyett választhatunk körömerősítő vagy színes lakkozást is. Ebben az esetben 1 réteg  alaplakkal  kezdünk, majd utána 1-2 rétegben visszük fel a kívánt színt! /a tökéletes lakkozásról szintén lesz külön bejegyzés/



8.Ápolás: Cuticula ápoló olajjal, mandulaolajjal, kézkrémmel érdemes zárni az egész műveletet! Egy-két praktikát is ide sorolnék:
-citromlé: ha manikűrözés után citromlébe áztatod a körmeidet, az nagyon jól megerősíti, és szép fehér lesz tőle a szabadszél /szabadszél az ami a francia körömnél a fehér vég :) /
-ricinus olaj: a cuticulára kenve erősebbé, ellenállóbbá teszi! :)



Lehet hogy így leírva sok, de ha fejben már megvan, a gyakorlatban csupán töredéke ez az egész folyamat! :)






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése