2013. október 15., kedd

Készüljünk a Télre!- Gyümölcsök-Vitaminok

A hidegebb idő beköszöntével egyre nagyobb szüksége van a szervezetünknek megfelelő vitaminokra, ásványi anyagokra, hogy immunrendszerünket megerősítve felkészítse a testünket a hideg évszakra!
A legjobb formája a vitaminok bevitelének az, ha a természetből válogatunk és mindig a szezonban fellelhető zöldségeket-gyümölcsöket fogyasztjuk! A következőkben a legismertebb gyümölcsöket sorolom fel, és a bennük fellelhető vitaminokat, valamint konkrétan a vitaminok hatásáról is szeretnék írni! Szerintem ez aktuális jelen évszakban, és mindenkinek ajánlom figyelmébe, mert ugye senki sem szeret beteg lenni! :)



Gyümölcsök-élelmiszerek:



Alma

A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag gyümölcs az egész életvitel elengedhetetlen része. Mint ahogy a közmondás is tartja: minden napra egy alma, az orvost távol tartja! 
Gyümölcssav- és vitamintartalma magas, több mint 20-féle ásványi anyag található benne.Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, kálciumot, nyomelemeket, A-vitamint, B- komplex vitaminokat, kevés C-vitamint.
 Vérkeringést serkentő hatásával érelmeszesedéskor válhat hasznossá. Az alma csersavtartalmának köszönhetően a savas lé frissítő hatású, elősegíti az emésztést, és erősíti a bélnyálkahártyát és jó hatást fejt ki a máj működésére.
Hat a bélflórára, csökkenti a vér koleszterinszintjét. Méregtelenítő, tisztító hatású, tehermentesíti a vesét, csökkenti a vesekő- és húgysavképződést, ezért köszvény ellen is alkalmasnak tartja a természetgyógyászat.
Az alma magjában B-17 vitamin található. A megfelelő mennyiségben jelen lévő B-17 gátolja a sejtek rákos elváltozását elindító anyagok működését

Hasznosság:
Az alma védi a bőrt a fertőzések és a káros baktériumok ellen. Ha legalább hetente egyszer használjuk pattanások, pörsenések, sőt furunkulusok esetén is javulásra számíthatunk. Tejben kifőzve és langyosra hűtve arcpakolásként is használhatjuk.

Pattanások ellenAz almát daraboljuk fel, lehetőleg pépessé. A szem és a szájkörnyék kivételével kenjük a masszát az arcbőrre. Tizenöt-húsz percen keresztül lazítsuk, majd az arcot alaposan öblítsük le. Végül kenjük be arcunkat hidratáló krémmel.



Körte





A Közép-Ázsiából és Perzsiából származó gyümölcs nemcsak ízletes és zamatos, hanem, jótékonyan hat a szervezetünkre. Magas ásványi anyag (kálcium, magnézium,kálium, cink, vas, jód és vitamintartalma miatt (A-, B1-, B2-, C vitamin) számos betegség ellenszereként használható. A reuma, ízületi gyulladás, a kimerültség, a depresszió, a vérszegénység, a tuberkulózis és a hasmenés mind megelőzhető a fogyasztása által, sőt, az orvosok azt állítják, hogy a végbélrák kialakulását is megakadályozza.
A körte fruktóz-tartalma miatt a cukorbetegek számára is ehető gyümölcs. Egyetlen körtével biztosíthatjuk a napi C vitamin és kálium szükségletet, de kúraszerűen is fel lehet használni: egyaránt egészséges, akár gyümölcsléként, akár szárított formában visszük be a szervezetbe. A fél óráig főzött körte leve pedig energiaitalként használható a nagy szellemi erőfeszítések idején. Román dietetikusok szerint a körte az egyik legjobb orvosság a depresszió ellen, de emellett rengeteg betegséget lehet megelőzni vele. A gyomorkímélő diétákhoz, illetve alacsony kalóriatartalma miatt a fogyókúrázóknak is ajánlják fogyasztását.


A legtöbb körte nyersen is fogyasztható, de néhány fajtát ajánlatos meghámozni, mert a héja nehezen emészthető, puffadást okoz. A felhasználásának csak a képzelet szabhat határt. Fogyaszthatjuk nyersen, sütve, főzve, töltve, hús mellé köretnek, levesnek, mártásnak és süteménynek is.




Szilva


Vitamintartalma nem számottevő, kivéve a B-vitamint tartalma. Nagy mennyiségben káliumot, kisebb mennyiségben nátriumot tartalmaz. Az egyik legjobb természetes vértisztítónk. Tisztítja a vért, és csökkenti a vérnyomást, valamint a vérkoleszterin szintjét.Csökkenti a köszvényesek reumások panaszait, jótékony vese- és májbetegek diétájában. A szilva kiváló hashajtó, kitűnő székletszabályozó, és a belek karbantartása miatt az ún. meghűléses betegségeknél is jó szolgálatot tesz a hurut megszüntetésével, a belek kitisztításával.
B-vitaminnak köszönhetően az idegrendszerre és az agyműködésre jótékony hatású.Hiszen ez a vitamin nagyon fontos az idegrendszer számára, segítik az agy anyagcseréjét, ezáltal segítik elő a megfelelő gondolkodást, tanulást, a memória működését.

Megköti a fölös zsírt is, amit így a szervezet nem raktároz el a fehér zsírszövetekben. Nem véletlen hát, hogy a fogyókúrázóknak melegen ajánlják. Napi 20 dkg szilva elfogyasztása olcsó és ízletes, jó kiegészítője lehet egy fogyókúrás menünek.Nyugodtan ehetünk belőle nagyobb mennyiségben is, mert kalóriatartalma alacsony, ezért diétázáshoz különösen ajánlott.



Szőlő

Az ősz egyik legjellegzetesebb gyümölcse. Számos jótékony hatásáról ismert, teljes értékű táplálék. Megtalálható benne sokféle ásványi anyag, így a kalcium, vas, réz, cink, szelén, magnézium. Káliumtartalma igen magas, ennek köszönhetően jó vízhajtó, tisztítja a veséket, méregteleníti a bélrendszert is. Emellett található benne A- vitamin is, az összes B-vitamin és C-vitamin is.
A szőlőszem, és az abból préselt hígított gyümölcslé segíti az emésztést, idegerősítő, hatékonyan oldja a feszültséget és mindemellett regeneráló hatású. Ám érdemes odafigyelni magas cukortartalmára, így mértékkel fogyasszunk belőle.
A vörös szőlő magjából készült flavonoidtartalmú kivonat hatékony antioxidáns tulajdonsággal bíró vegyület, amely a szabad gyökök roncsoló hatásától védi a szervezetet!
A szépségápolásban is egyre divatosabb a szőlő. Saját magunk is készíthetünk belőle arcpakolást, ha a szőlő levét pár csepp citromlével, hintőporral és olajjal elkeverjük. Így kapunk egy frissítő hatású arcpakolást! Bátran vegyünk szőlőmagolajat tartalmazó arcápoló készítményeket is, a hatás nem marad el!


Dió


A hazánkban őshonos diófa ízletes termését már a honfoglaló magyarok is előszeretettel fogyasztották, kedveltsége pedig azóta sem csökkent.Az őszi-téli időszak remek csemegéjét nemcsak jellegzetes íze miatt szeretjük.Bár sokan csak finomságként, sütemény-alapanyagként tekintenek rá, számos gyógyhatással is dicsekedhet. Gazdag a szervezetünk számára nélkülözhetetlen omega-3 zsírsavakban, ez által jótékony hatással van a vérzsírértékekre és a vérnyomásra. Rendszeres, de mértékletes napi fogyasztása - kb. 5 dkg - csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának esélyét.A csonthéjas gyümölcs jó hatással van az emésztésre, serkenti a máj működését, elősegíti az anyagcserezavarok leküzdését, B-vitamin és folsav tartalmánál fogva idegnyugtató, agyműködést serkentő, kalcium- és foszfor tartalma hozzájárul a csontok erősödéséhez, magas energia- és vitamintartalmának köszönhetően pedig erősítő hatású, fáradtság és kimerültség esetén gyorsan felfrissítFitoszterol-tartalma miatt is kiváló koleszterincsökkentő, élelmi rostjai pedig kitűnőek székrekedés ellen. E-vitamin tartalma révén erősíti az immunrendszert! 
A diófalevél-tea fertőtleníti a gyomrot, összehúzza a gyulladásban lévő nyálkahártyát, megöli a baktériumokat.



Méz


A méz majdnem az összes olyan ásványi anyagot tartalmazza, ami az emberi szervezet számára szükséges! Elsősorban meghűléses betegségek esetén alkalmazzák, mivel baktériumölő hatással bír! Magas B-1, B-2, B-6, C-vitamin és folsavtartamú. Emellett vérnyomáscsökkentő, kedvezően hat az izomzat és szív működésére, vértisztító hatású. Fogyasszunk naponta pár evőkanállal belőle, így immunrendszerünk is megerősödik tőle. Forró teába- úgy ahogy a citromot- se tegyük közvetlenül, mivel elveszti jótékony hatását!


A 4 legfontosabb vitamin, ami szükséges immunrendszerünk megerősítéséhez:

1.C-vitamin: elsődleges immunerősítő vitaminunk, így naponta együnk, igyunk magas C-vitamint tartalmazó élelmiszereket például kivit, céklát, paprikát.

2.B-vitaminok: stressz ellen kiváló energizáló vitamincsoport. A húsok jó vitaminforrások, így együnk hetente többször például csirkemellet.

3.A-vitamin: látásunk egészségének megőrzése érdekében együnk sok répát, spenótot, tojást!

4.D-vitamin: szervezetünk ezen vitaminnal való feltöltéséhez napi 20 perc napfényben történő séta kellene, ám télen nem biztosított ez mindennap, így heringfiléből, lazacból, gombából vegyünk magunkhoz.

Törekedjünk arra, hogy a napi vitaminszükségletet lehetőleg természete vitaminokból vigyük be, de ha ez nem lehetséges, akkor drogériák kiváló alternatívát kínálnak, és vitaminajánlataik között mindenki megtalálja a kedvére valót! 


Forrás: Vitaminsziget, Kentaur

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése